Αλόη Βέρα

Η Aloe vera (barbadensis miller) είναι ένα χυμώδες φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και μεγαλώνει σε ξηρές συνθήκες στην Αφρική, Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Είναι από τα φανταστικότερα είδη από τα 15 εκατομμύρια τα οποία είναι γνωστά στην βοτανολογία. Ένα φυτό του οποίου οι ιατρικές και καλλωπιστικές ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι, Έλληνες και Κινέζοι λόγιοι είχαν γράψεί για τις ιατρικές και καλλωπιστικές δυνάμεις του.

Η Κλεοπάτρα πιστεύεται ότι ήταν δεινή χρήστης ενός gel το οποίο βγαίνει από το φυτό και ότι αυτός ήταν ο λόγος της ανυπέρβλητης ομορφιάς της. Ο Διόσκουρος, διάσημος Έλληνας βοτανολόγος του πρώτου αιώνα, περιέγραψε με λεπτομέρεια πως το φυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του δέρματος και ασθένειες όπως καψίματα, πληγές, καψίματα από τον ήλιο, πόνους, στομαχικές ανωμαλίες κ.α. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την Αλόη ως μέρος των πρώτων βοηθειών του σπιτιού. Έχει χρήσεις σε καψίματα από φωτιά, πληγές, δαγκώματα εντόμων, καψίματα από τον ήλιο οπού η Αλόη καθησυχάζει από τον πόνο και βοηθά στην επούλωση τους.

Σύγχρονοι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τις ιδιότητες του φυτού αποφάνθηκαν ότι ο χυμός της Αλόης περιέχει ένα βιολογικό τονωτικό το οποίο επιταχύνει την ίαση του δέρματος Η Αλόη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σαν βασικό συστατικό σε ευρεία ποικιλία καλλωπιστικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων κρεμών για το πρόσωπο, σαμπουάν, αποσμητικά και πολλά άλλα. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φρεσκοστυμένο διάφανο gel της Αλόης είναι πιο αποτελεσματικό από το επεξεργασμένο.

Η Αλόη έχει όλων των ειδών τις χρήσεις, πολλές από αυτές έχουν περιγραφεί σε διάφορες δημοσιεύσεις οι οποίες συμφωνούν με το εγχειρίδιο της Aloe vera.

Διαβάστε περισσότερα
Αλόη Αρμπορεσκενς

Η Αλόη Αρμπορέσκενς όπως και η Αλόη Βέρα, είναι ένα από τα 300 είδη της οικογένειας των «Aloeacee» και η πιο πλούσια σε ενεργά συστατικά. Ξεπερνά σε τριπλάσιο βαθμό αυτά της Αλόης Βέρα.

Η Αλόη ήταν γνωστή για χιλιάδες χρόνια σε πολλούς και διάφορους ιστορικούς πολιτισμούς, οι οποίοι τη θεωρούσαν μυθικό και μαγικό φυτό και τη χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικό φυτό. Εισήχθη στην κατηγορία των καθαρτικών και η φαρμακολογική του χρήση άρχισε να εκτιμάται, όπως ήδη συνέβαινε στους αρχέγονους καιρούς, για να μπορέσει να αναγνωριστεί μετά από περισσότερο από έναν αιώνα.

Από το 1930 και μετά, πολλοί ερευνητές αφιερώθηκαν στη μελέτη του φυτού αναλύοντας τα τμήματά του, μέσα και έξω. Μέσα σε γενικότερο πλαίσιο, έχει αναγνωριστεί η πραγματική θεραπευτική ιδιότητα του ζελέ της αλόης, όσον αφορά τις μεμονωμένες ιδιότητες των βλεννοπολυσακχαριτών, την πρωτεολυτική δραστηριότητα των ενζύμων και τα αμινοξέα.

Διαβάστε περισσότερα