Αλόη Βέρα

Η Aloe vera (barbadensis miller) είναι ένα χυμώδες φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και μεγαλώνει σε ξηρές συνθήκες στην Αφρική, Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Είναι από τα φανταστικότερα είδη από τα 15 εκατομμύρια τα οποία είναι γνωστά στην βοτανολογία. Ένα φυτό του οποίου οι ιατρικές και καλλωπιστικές ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι, Έλληνες και Κινέζοι λόγιοι είχαν γράψεί για τις ιατρικές και καλλωπιστικές δυνάμεις του.

Η Κλεοπάτρα πιστεύεται ότι ήταν δεινή χρήστης ενός gel το οποίο βγαίνει από το φυτό και ότι αυτός ήταν ο λόγος της ανυπέρβλητης ομορφιάς της. Ο Διόσκουρος, διάσημος Έλληνας βοτανολόγος του πρώτου αιώνα, περιέγραψε με λεπτομέρεια πως το φυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του δέρματος και ασθένειες όπως καψίματα, πληγές, καψίματα από τον ήλιο, πόνους, στομαχικές ανωμαλίες κ.α. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την Αλόη ως μέρος των πρώτων βοηθειών του σπιτιού. Έχει χρήσεις σε καψίματα από φωτιά, πληγές, δαγκώματα εντόμων, καψίματα από τον ήλιο οπού η Αλόη καθησυχάζει από τον πόνο και βοηθά στην επούλωση τους.

Σύγχρονοι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τις ιδιότητες του φυτού αποφάνθηκαν ότι ο χυμός της Αλόης περιέχει ένα βιολογικό τονωτικό το οποίο επιταχύνει την ίαση του δέρματος Η Αλόη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σαν βασικό συστατικό σε ευρεία ποικιλία καλλωπιστικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων κρεμών για το πρόσωπο, σαμπουάν, αποσμητικά και πολλά άλλα. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φρεσκοστυμένο διάφανο gel της Αλόης είναι πιο αποτελεσματικό από το επεξεργασμένο.

Η Αλόη έχει όλων των ειδών τις χρήσεις, πολλές από αυτές έχουν περιγραφεί σε διάφορες δημοσιεύσεις οι οποίες συμφωνούν με το εγχειρίδιο της Aloe vera.

ΧΡΗΣΗ

Κόψτε ένα φύλλο (προτιμείστε ένα ώριμο) με ένα κοφτερό μαχαίρι, μετά στύψτε το έως ότου βγει ένα λεπτό διάφανο gel από το κομμένο φύλλο και το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για γενική χρήση. Οποιαδήποτε αχρησιμοποίητα μέρη του φύλλου μπορούν να διατηρηθούν έως και δυο εβδομάδες εφόσον τυλιχθούν σε μεμβράνη και τοποθετηθούν στο ψυγείο.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Η Αλόη θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρο με ηλιόλουστο φωτισμό και σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης είναι απαραίτητη γλάστρα που να ευνοεί το πότισμα του φυτού. Χρειάζεται προσοχή στο να μη ποτίζουμε πολύ το φυτό ειδικά το χειμώνα. Λίπασμα (fertilizer) θα πρέπει να δέχεται το φυτό την άνοιξη και το καλοκαίρι.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Μην εκθέτετε το φυτό σε ψύχος ή σε ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι.

 

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp